~ gedebuk..gedebak ~

03/05/2013

Pais Ikan Tenggiri

Assalamualaikum..
Niat di hati nak kongsikan resepi ni time lunch tadi..tapi memandangkan ada report yg menunggu tuk disiapkan terpaksa tunda ke petang. Dah tu petang pulak ada benda urgent lain nak setel..adesss..sudahnya niat tu berkubur camtu aja. Balik rumah paham2 je la melayan karenah anak2 & suami..jadi ralit pulak..hehe. Memang benar bagai dikata..kita hanya mampu merancang, Allah swt jua yg menentukan.
Berbalik pada menu lebam yg dah jadi baja organik nih..hehe..tak ingat bila buat..mmg dah lama pun..asyik peram je dlm new post tapi postnya idak pun..hehe. Time google cari resepi ikan sbb family mmg suka mkn ikan..sy bertemu jodoh dengan satu resepi yg simple yet healthy ni dalam blog abe Che Mat Gebu kita yg femes ames itew..mmg tergoda teruihhh tgk menu dia..haaa..tudiaaa.. ;-)
Dalam banyak2 resepi pais ikan yg abe Che Mat ketengahkan..sy berminat nak cuba resepi Pais Ikan Pari. Cuma sy edjas skit guna ikan tenggiri. Namun kombinasi tekstur ikan yg lembut, dibakar bersama perapan bahan tumbuk & daun2..bila makan rasa meletop-letop..ewahhh!! 
Pada yg ingin cuba resepi yg sama sy copypaste terus original resepinya kat sini yea...yg tulisan caler pepel tu sy olah guna bahan yg sy ada, yg lain2 sy folo sejibik.. :)

Resepi: Che Mat Gebu
Nama Asal Resepi: Pais Ikan Pari
Olahan: DLB


BAHAN-BAHANNYA :-)
5 -6 kepingan ikan pari, cuci bersih dan ketepikan - sy guna ikan tenggiri
1 genggam daun selasih (optional) - sy guna daun kesum
2 helai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
2 biji limau kasturi, perah jusnya
2 camca besar santan pekat
2 camca besar penuh cili kisar
Daun pisang secukupnya - sy guna aluminium foil/kertas timah 

BAHAN TUMBUK HALUS :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai (mat guna 2)
1 inci kunyit hidup
Secubit belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 tumbuk halus dengan santan, cili kisar, jus limau kasturi dan perasankan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata. Masukkan ikan pari tadi dan gaul rata2. Perap sekejap dalam 15 minit.
  2. Sementara itu sediakan daun pisang, kalau susah lipat, salai sekejap atas api biar lembut. Guna 2 helai daun pisang untuk membungkus. Alas dengan sehelai daun kunyit. Kemudian letak 3 kepingan ikan pari yang diperap tadi, letak juga rempah2nya. Tabur sedikit daun selasih, kemudian bungkus elok2 dan semat dengan pencungkil gigi. Buat kaedah sama untuk baki bahan2 tadi.
  3. Kemudian panggang hingga masak, kurang lebih 25 minit. Hidangkan panas bersama nasi atau boleh makan macam tu sahaja. Kalau tak cukup masam, perah lagi jus limau kasturi.
CATATAN MAT GEBU :- Bahan2 tumbuk hiris halus dulu sebelum ditumbuk, tujuan untuk memudahkan kerja atau anda boleh kisar halus, tapi bila kisar, ia akan jadi berair (kecuali anda guna pengisar kering). Untuk itu tambah 1/2 camca teh tepung jagung ke dalam rempah tadi, dengan ini masa anda panggang ia akan lebih melekat pada ikan tadi....Selamat mencuba!!... (^__*)

7 comments:

Amie said...

Tak apalah... utamakan dulu yang lebih perlu, berblogging ni kira isi masa lapang he hehehh... saya sekarang ni lapang sangat sebab 3 bulan cuti... jangan jelezzz...
Tu... ikan tenggiri pais tu sangatlah menggoda selera... masya Allah kalau ada depan mata maunya saya ratah2 saja!

Bbwana adienia said...

hai..salam..

pais ikan tenggiri tu nampak sedap la..

Rohah said...

warnanya dah cukup menyelerakan..

Suzana Ibrahim said...

nampak sedap... sungguh menyelerakan

Lesung Batu said...

Amie: hehe..itula kan..otak asyik fikir nak update entri wlupun semua entri lebam tp tugasan tetap kena utamakan...camtu la jadinya..hehe..bestla amie blh cuti puas2, maunya tak jelez! ;-) ..ikan tu mmg sedap diratah tp klu mkn ngan nasi blh p 3 pinggan..hambek!

Lesung Batu said...

Bbwana: salam kenal dari sy juga ya..tima kasih sudi jenguk Dangau sy yg tak seberapa ni.. :)

Lesung Batu said...

Kak Rohah: rasanya apatah lagi..hehe..credit to abe CMG!

Suzana: bila foto berbicara semuanya nmpak berselera kan..hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...