~ gedebuk..gedebak ~

24/05/2013

Lapis Marie Cheese

Assalamualaikum & selamat malam semua...
Berposting agak lewat di saat tekak yg semakin sakit...uhuk uhuk...harap2 cuma kuar batuk2 manja ja ni...tapi takpa sy dah standby eskrem perisa vanila sebagai "ubat"... :))

Apa yg menarik hari ni? Yaaa...cuti sekolah sudah bermula...kali ni tak ada plan nak gi jalan mana2 sbb semua macam dah las minit...adesss...nasib baik la anak2 memahami...anak lelaki...tak susah sangat memujuknya walaupun ada ayat2 down yg kedengaran...mama noted yea...

hmm...oklah sy nak share satu resepi yg sy dah buat berulang2 kali (cehh..baru 3X je pun..) sebab senang sangat. Mula2 tu sy tengok foto lapis cheese ni dari Instagram Kak Yani owner The Kitchen Guardian...pastu terus google cari blog dia tuk copy resepi. Memang sy follower IG dia sebenarnya sebab suka giler tengok kejadian bunga2 fondant yg dihasilkan..how i wish...hehe..sat nak mimpi buat bunga cam Kak Yani...tinggg! (mimpi buruk sebab buat kek pun tak pandai..hiks!)
 Tak sangka dengan bahan yg sebegitu simple boleh jadikan rasa lapis cheese ni sangat sedap, cair di mulut! Sy sempat gak tengok resepi2 lapis cheese yg lain...tak dinafikan memang nampak menarik sangat tapi hati ni lebih tergoda nak mencuba resepi Kak Yani dulu sebab bahannya mudah & step nak buatnya pun simple & worth trying tuk orang yg masih belajar cam sy ni.. (^__^)
Struktur kek agak lembut...sy potong pun agak sememeh di situ..hehe..tapi bila dah ngappp...mmmm...sedap tak terkata...jika anda ingin cuba, resepi lengkap sy tulis di bawah ni yea...ada 2 versi...jom baca! :) 

Olahan: DLB


Ini Original Resepi Kak Yani:
Ingredients
1 packet Marie biscuits, plain
1 packet Marie biscuits chocolate
300ml whipping cream
250g cream cheese
250g condensed milk
about 50g shredded cheddar cheese, I used Bega

Method
Line a square 7 inch loose bottom cake tin lined with baking paper.
Whip cream cheese until light, add condensed milk, whip until well incorporated. Whip in whipping cream.
Arrange plain biscuits on the base of the cake tin, spread a layer of the whip cream condensed milk and cream cheese mix, alternate with choc marie and keep on layering till you use up all the cream mix.
I crushed the top of the cake with plain biscuits and then scatter shredded cheese on top.
Cover with a cling film, and chill in the fridge for at least one night.

Ini Versi DLB:
BAHAN
1 peket biskut Marie - perasa biasa (sy guna brand Munchy's)
1 peket biskut Marie - perasa coklat (ditto)
300ml whipping cream
300gram cream cheese
250gram susu pekat manis (sy guna brand Coin)
Sos Blueberry (sy beli dalam tin yg ada buah+sos)

CARA
Sediakan dulang saiz 8X4inci, alaskan dengan baking paper.
Putar cream cheese hingga ringan/lembut, masukkan susu pekat manis, putar hingga sebati.
Masukkan whipping cream, putar lagi hingga sebati.
Susun biskut Marie perasa biasa pada dasar tin.
Tuang sedikit adunan yg siap diputar tadi di atas susunan biskut.
Kemudian susun pula biskut Marie perasa coklat & tuang semula adunan tadi.
Buat berselang seli hingga habis.
Untuk lapisan yg atas sekali sy cuma pecahkan/ramas dengan jari hingga jadi habuk biskut Marie perasa biasa & tabur rata2.
Tutup dulang/tin dengan plastik, sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya semalaman.
Sy potong & hidangkan bersama sos blueberry.

8 comments:

Uncle Lee said...

Hi, selamat pagi. Wow! Your this Marie cheese first time I see. Tengok this cake da tau you ada black belt in baking and cooking.
Ini la, bila makan satu spoon, lupa nama mak, ha ha ha.
And that creamy rolling down, really fantastic!
Must eat slowly, roll the eyes and say, "hmmmmm, amboi! Sedap best nya"! Ha ha ha.
You are good, and this cake, just one word....Outstanding!

Have a fun weekend, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

mama sara nur said...

memang sedap lemak2 cheese tu kan
akak penah skaali try, resepi asal Ryo
kek lapis cheese pesona
emmm sekejap je licin
memang mabelesss

Bbwana adienia said...

salam..

bestnya tengok lapis marie cheese..terliur la..rasa nak try buat gak..

Phong Hong said...

Wah...ini mesti sedap gila! I tengah berdiet nih so kena KIV dulu resipi :)

Amie said...

wowww wwooowwww! cantik kejadiannyaaa!

Rohah said...

Aishhh...sedap nmpaknya

Whoelses said...

Teringin makan, terkena rajin nak buat.. hahahaha.

sudipVSsenduk said...

Fuyoooooo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...