~ gedebuk..gedebak ~

19/01/2013

Puding Jagung Lapis Biskut

Assalamualaikum & salam mesra semua...

Apa kabar? Saya doakan semua sihat, ceria dan bahagia. 
Saya alhamdulillah baik2 aje cuma masih sibuk dengan tugasan di ofis dan rumah seperti biasa. Dah 19 hari kita di tahun baru kan? Pejam celik kejap ja rasanya. Masa berjalan begitu pantas. Kadang2 kita tak perasan pun...alih2 eyhh dah tengah hari...bila sibuk bekerja lihat jam dah pun petang. 5 minit tu nampak macam nothing ja tapi kadang2 5 minit jugak akan menyebabkan kita terlambat & terlepas sesuatu yg sangat berharga dan kadang2 pula dengan hanya 5 minit juga kita dapat sempurnakan sesuatu hal. Begitulah kuasa masa yg kita kadang2 terlepas pandang.  

Ok..tak nak intro panjang2..saya mulakan entri lebam kali ni dengan puding. Kenalah dengan cuaca kat Butterworth sekarang yg sangat panas pada waktu siang & agak suam di malam hari.


Resepi puding ni saya ambil dari buku 1 Hari 1 Resepi, Chef Hanieliza. Saya rasa ramai yg dah pernah buat resepi ni sebab sebelum saya buat resepi ni saya tak sempat nak google cari ada tak yg pernah cuba. Rupa-rupanya ramai yg dah try..hehe..contoh yg paling saya terpegun kagum, terpesona sekali bila saya tengok Kak Ita Masam Manis buat DI SINI.. whoaaa..sangat canteks gitew! Rupa puding saya..ermmm..ermmm..hehe..biasa2 aje..maklum la saya budak baru belajar..tingg! =)


Orait..kalau ikut resepi asal Chef Hanieliza gunakan biskut keju tawar tapi memandangkan kat rumah cuma ada stok biskut Jacobs Weetameal so saya gunakan yg tu je la..bahan2 lain semua sama. Cuma saya rasa kalau lain kali nak buat kena tambahkan sikit bahan tepung sebab hasil puding tu agak lembik..kalau kawan2 tengok gambar tu pun boleh perasan kan. Dah nampak puding tu macam nak runtuh pun ada..hehe..tapi siyes rasanya memang sedap! :)) 



RUJUKAN : Buku 1 Hari 1 Resepi
DARI : Chef Hanieliza

BAHAN A:
1 tin jagung krim

1 tin susu cair 
1 cawan air
1 cawan gula (sy kurangkan kepada 1/2 cawan saja sbb buah tu nanti dah manis)
2 sudu makan tepung jagung (nex time buat kena tambah lagi 1/2 sudu)
2 sudu makan tepung kastard(nex time buat kena tambah lagi 1/2 sudu)
2 sudu makan majerin

BAHAN B:
Biskut Jacobs Weetameal secukupnya atau boleh juga guna biskut keju tawar atau biskut2 lain yang sesuai
Buah-buahan koktel dalam tin

CARA:
Masukkan semua bahan A ke dalan periuk dan kacau rata (step ni jangan buka api dapur lagi)
Setelah itu, buka api & masakkan sehingga kelihatan pekat.
Masukkan majerin dan kacau lagi sehingga kelihatan berkilat.
Sendukkan sedikit adunan dan masukkan ke dalam loyang dan ratakan.
Susunkan biskut di atas adunan puding.
Sendukkan lagi adunan puding dan ratakan.
Ulangi lapisan sehingga adunan habis.
Sejukkan dulu dan hiaskan dengan buah-buahan koktel.
Sedia dihidangkan.


8 comments:

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

singgah jenguk2 sini..=)nice blog.

Amie said...

Ya Allah... sedapnya! Terpaku membayangkan kelazatannya!

sudipVSsenduk said...

alahai sedapnya makan sejuk2... lain dari yg lain

mama sara nur said...

salam kenal jg ye
tq sudi jengah di blog akak tu
cantik blog ni, paling best ada menu puding tu..terliur dah ni he he
tq share resepinya blhlah msk list ..

Qasey Honey said...

aduhhh tgk gmbo2 tu semua...dh trasa nyaman n sejuk aje tekak ni...sedapnye

Lesung Batu said...

Kak Emaa: tima ksh sudi jenguk2 sini yea..sy dah folo akak.. :)



Lesung Batu said...

Amie: jgn terpaku lama2 yea..kena cuba klu nak tau rasanya.. :)

Kak SvS: ehemm..time tgh panas mkn ni confirm sejuk..hehe

Lesung Batu said...

MamaNurSara: tima kasih kembali kak..sy sudi sokmo je.. hehe..sila2..jgn lupa dtg lagi ye.. =)

QH: nyaman lagi tgk soto QH..ngan mangkuk merah tuuu..suka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...