~ gedebuk..gedebak ~

29/01/2013

Pau Sambal Ikan Bilis

Assalamualaikum & salam mesra semua...
Heran..mmg chek heran line tenet slow sangat sejak 2-3 ari ni..kadang2 dok bw kat blog sifu2 memasak lain pc boleh hanggg keraih kejung camtu ja..iskk! Komen ke mana, bw ke mana...last2 patah balik kat dapur sendiri..huwaa... Internet ke lappyku nih yg dah overload??! sabar je laa...

Okeh sebelum hangg sekali lagi..baek saya masukkan entri lebam ni dulu yea. Nanti bila line dah stabil kita ronda2 lagi. 
Sememangnya agak mencabar kesabaran nak buat pau sambal ni sebab stepnya agak panjang (bagi sayalah) plus kena tunggu...dan tunggu...TAPI memandangkan nak mencabar diri sendiri (kununnya terer!) dan nak lari dari kebiasaan buat menu yg simple dimple so terjebaklah jua ku disini. Akhirnya...menjadi! Alhamdulillah...bila2 free tahun depan boleh buat lagi..hehehe..tinggg!

Sumber : Buku Resepi Belajar Buat Kuih Melayu, Karangkraf

BAHAN

Bahan Ibu Roti:

350gram tepung roti

1 sudu besar yis segera
210gram air panas suam

Bahan Doh:
50gram tepung roti
150gram tepung gandum
2 sudu besar tepung susu
1 sudu besar serbuk penaik
8gram bread improver
8gram yis segera
2 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
450 gram air
2 sudu besar majerin

Bahan Sambal:
1 cawan ikan bilis kecil
4-5 sudu besar cili kering yg telah dikisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Gula & garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

CARA
Satukan semua Bahan Ibu Roti ke dalam bekas.
Kacau sebati & biarkan selama 30 minit.
Untuk buat doh, campur tepung gandum, tepung roti, susu tepung, sedikit majerin, serbuk penaik & yis.
Masukkan gula dan bread improver.
Akhir sekali masukkan adunan ibu roti tadi ke dalamnya & putar sehingga sebati.
Setelah itu rehatkan doh selama 1 jam @ sehingga adunan naik.
Selepas 1 jam, terap @ bulatkan adunan.
Saya timbang dalam anggaran 45gram setiap satu biji.
Simpan kembali selama 30 minit hingga doh naik.
Setelah itu, panaskan minyak dan goreng hingga brown.
 Angkat & toskan minyak.

Buat sambal ikan bilis :-
Goreng ikan bilis terlebih dahulu hingga garing.
Angkat & tos.
Tumis bawang putih dan bawang besar.
Masukkan cili kering dan setelah pecah minyak masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi.
Sesuaikan garam & gula.
Biar sambal sejuk sebelum digunakan.

Ambil pau yang sudah digoreng tadi & belah bahagian tengah tapi jangan sampai putus.
Masukkan sambal ikan bilis ditengahnya & hidangkan.
Boleh juga masukkan potongan timun jika suka.


Menu ni sesuai tuk sarapan pagi & minum petang. Walaupun ambil masa nak buatnya tapi saya rasa kesabaran saya kali ni berbaloi bila tengok encik suami & anak2 makan dengan berselera sekali...hilang penat! Apa2 pun yg penting jangan mudah putus asa mencuba..(motivasi tuk diri sendiri..hehe)..
InsyaAllah berjumpa lagi di lain entri & terima kasih sudi singgah sini yea..sangat hargai kunjungan anda semua.. =)

12 comments:

Amie said...

Seronoknya dapat buat sendiri untuk hidangan keluarga. Suka makan tapi belum pernah buat...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...Sedapnya buat sarapan pepagi ni

Rohah said...

rasanya memamng line internet tak memberangsangkan..sama juga kat sini pd hal guna streamix...
nampak pau sambal ni..mmg dah lama takmakan..buat mmg jauh sekali..nk buat juga satu hari nti..

Whoelses said...

Burger Rocks

Qasey Honey said...

kuih fav QH n hb ni...sib baik dia xnmpk..klau xkena la nguli jugak...sedap

Phong Hong said...

Amboi, sedapnya!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kat rumah akak kalau buat ni mmg laju jerrr... ramai peminat kalau ada pedas2..

Lesung Batu said...

AMIE: betul tu amie...rasa penat semua ilang tgk en.somi & boys makan...sifu mcm Amie pejam mata ja buat ni..hehe :)

SUE @ NENIE: wslm sue..klu nk buat tuk bekfes kena bangun awal klu tak brunch la jawabnya..hihi



Lesung Batu said...

KAK ROHAH: laa ye ke..itu la padahal guna streamyx gak..hmmm sabar je lah..bila2 blh la cuba buat sendiri pau sambal ni kak.. :)

WHOELSES: yeahh..mylesung rocks!

Lesung Batu said...

QH: hehe..apa kata suh en.huby yg uli..tinggg!

PHONG HONG: nyum2..tima kasih sudi singgah sini yea... :)

KAK MADIHA: samala kat rumah ni pun kak...manis2 kureng skit.. ;-)

sudipVSsenduk said...

suka betul kalau dapat pau sambal yg intinya melamPAU-lamPAU mcm ni tau..

Lesung Batu said...

akak sVs: muahahaha..sib bek tak kena PAU! tettt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...