~ gedebuk..gedebak ~

30/05/2013

Murtabak Biskut Crackers

Assalamualaikum & salam mesra...
Terima kasih pada yg masih sudi jenguk di dangau sy ni...terima kasih kepada sahabat alam maya yg tinggalkan jejak komen...nanti sy reply & BW anda yea...terima kasih pada diri sendiri kerana masih lagi teruja tuk meneruskan perjalanan memasak walaupun masa begitu ketattt, padattt & jelezzz sekali! 

Kalau ikut tu last week nak setel bab ganti posa tapi bendera merah pula naik...so start minggu ni hook or by crook kena buat juga...alhamdulillah tinggal lagi 2 hari. Gedebuk gedebak sat ja masa berlalu kan...dengan penatnya minggu closing tapi sy tetap sy lah..buat cool je laa.. :)

Okeh..nak tayang antara menu berbuka yg sy buat 2 hari lepas. Tapi foto ni ambil sebulan yg lepas! huahuahua...ampunnn...standard la foto lebam, menu yg dibuat ulang2 dah malas dah nak shot2 bagai kannn.. 
Resepi ni sy dapat dari wall fbpage Buku Resepi. Resepinya memang tak lengkap, bahan2 ditulis gitu2 ja. Tapi memandangkan ia menarik so sy buat versi sy lah...modified sini sikit, alter sana sikit, tambah mana patut...maka jadilah versi sendirian berhad..hehe..
Menu ni sesuai tuk gantikan nasi sebab sangat mengenyangkan. Best gak makan tuk breakfast, minum petang atau bila2 lapar sebab bahannya pun simple ja. Meh kita baca ramai2 resepi lengkap kat bawah ni yea.. :) 

Sumber Resepi: FBPage Buku Resepi (maaf link lupa nak salin aritu..iskkk)


BAHAN
12 keping biskut cream crackers (anggaran ikut saiz loyang yg anda guna)
5 biji telur
2 sudu besar mayonis
1 cawan besar susu kotak - agak2 untuk rendam biskut (klu tak da susu, blh rendam dlm air kosong saja asalkan biskut jadi lembut)
2 biji cili merah (sy buang bijinya) - dihiris
2 pokok daun bawang - dihiris halus
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 mangkuk sederhana daging cincang (blh juga guna ayam atau udang jika suka)
2 sudu besar rempah rendang Adabi
1/2 ketul kiub ayam Maggi
Garam secukup rasa


CARA
1) Pukul telur bersama sedikit garam & mayonis. Ketepikan.
2) Masukkan daging dalam frying pan & goreng tanpa minyak hingga keluar air daging tu. Masukkan rempah rendang Adabi, kiub ayam & rasakan garam. Biar mereneh sebentar, jadi pekat & tutup api. 
3) Sediakan loyang.
4) Rendam biskut dalam susu hingga agak lembut, tekap air susu biar keluar sedikit airnya & terus susun pada dasar loyang hingga menutupi semuanya.
5) Kemudian tabur daging yg siap dimasak tadi, tabur bawang, daun bawang, cili merah & tuang adunan telur. 
6) Ulang step 4 & 5 hingga habis, ikut la nak berapa lapis tapi lapis paling atas cuma curahkan telur & tabur daging diatasnya.
7) Bakar pada suhu 170'c selama 15-20 minit (ikut kesesuaian oven masing2) 
8) Sejukkan dulu sebelum potong. Sedia dinikmati bersama mayonis @ sos cili ataupun dimakan begitu saja.

Nota Siku: 
# Sy potong masa murtabak masih panas & teksturnya agak lembut so bila makan time pepanas tu akan dapat rasa moist sikit..
# Selain daging, boleh juga gunakan ayam, udang ataupun sardin..sy dah try buat guna semua ni..tapi daging paling mabeles sbb kenalah dengan rempah rendang tu kan..rempah tu kalau nak guna rempah kari daging/ayam biasa pun ok...takda masaelah...kita yg buat dia kan...hehe

Optional : Pada 10 minit terakhir membakar anda juga boleh tabur cheese mozarella di atas daging jika suka

Selamat mencuba! :)

24/05/2013

Lapis Marie Cheese

Assalamualaikum & selamat malam semua...
Berposting agak lewat di saat tekak yg semakin sakit...uhuk uhuk...harap2 cuma kuar batuk2 manja ja ni...tapi takpa sy dah standby eskrem perisa vanila sebagai "ubat"... :))

Apa yg menarik hari ni? Yaaa...cuti sekolah sudah bermula...kali ni tak ada plan nak gi jalan mana2 sbb semua macam dah las minit...adesss...nasib baik la anak2 memahami...anak lelaki...tak susah sangat memujuknya walaupun ada ayat2 down yg kedengaran...mama noted yea...

hmm...oklah sy nak share satu resepi yg sy dah buat berulang2 kali (cehh..baru 3X je pun..) sebab senang sangat. Mula2 tu sy tengok foto lapis cheese ni dari Instagram Kak Yani owner The Kitchen Guardian...pastu terus google cari blog dia tuk copy resepi. Memang sy follower IG dia sebenarnya sebab suka giler tengok kejadian bunga2 fondant yg dihasilkan..how i wish...hehe..sat nak mimpi buat bunga cam Kak Yani...tinggg! (mimpi buruk sebab buat kek pun tak pandai..hiks!)
 Tak sangka dengan bahan yg sebegitu simple boleh jadikan rasa lapis cheese ni sangat sedap, cair di mulut! Sy sempat gak tengok resepi2 lapis cheese yg lain...tak dinafikan memang nampak menarik sangat tapi hati ni lebih tergoda nak mencuba resepi Kak Yani dulu sebab bahannya mudah & step nak buatnya pun simple & worth trying tuk orang yg masih belajar cam sy ni.. (^__^)
Struktur kek agak lembut...sy potong pun agak sememeh di situ..hehe..tapi bila dah ngappp...mmmm...sedap tak terkata...jika anda ingin cuba, resepi lengkap sy tulis di bawah ni yea...ada 2 versi...jom baca! :) 



Ini Original Resepi Kak Yani:
Ingredients
1 packet Marie biscuits, plain
1 packet Marie biscuits chocolate
300ml whipping cream
250g cream cheese
250g condensed milk
about 50g shredded cheddar cheese, I used Bega

Method
Line a square 7 inch loose bottom cake tin lined with baking paper.
Whip cream cheese until light, add condensed milk, whip until well incorporated. Whip in whipping cream.
Arrange plain biscuits on the base of the cake tin, spread a layer of the whip cream condensed milk and cream cheese mix, alternate with choc marie and keep on layering till you use up all the cream mix.
I crushed the top of the cake with plain biscuits and then scatter shredded cheese on top.
Cover with a cling film, and chill in the fridge for at least one night.

Ini Versi Mylesung:
BAHAN
1 peket biskut Marie - perasa biasa (sy guna brand Munchy's)
1 peket biskut Marie - perasa coklat (ditto)
300ml whipping cream
300gram cream cheese
250gram susu pekat manis (sy guna brand Coin)
Sos Blueberry (sy beli dalam tin yg ada buah+sos)

CARA
Sediakan dulang saiz 8X4inci, alaskan dengan baking paper.
Putar cream cheese hingga ringan/lembut, masukkan susu pekat manis, putar hingga sebati.
Masukkan whipping cream, putar lagi hingga sebati.
Susun biskut Marie perasa biasa pada dasar tin.
Tuang sedikit adunan yg siap diputar tadi di atas susunan biskut.
Kemudian susun pula biskut Marie perasa coklat & tuang semula adunan tadi.
Buat berselang seli hingga habis.
Untuk lapisan yg atas sekali sy cuma pecahkan/ramas dengan jari hingga jadi habuk biskut Marie perasa biasa & tabur rata2.
Tutup dulang/tin dengan plastik, sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya semalaman.
Sy potong & hidangkan bersama sos blueberry.

20/05/2013

Rendang Kupang

Assalamualaikum & salam mesra semua...
Terima kasih pada yg masih sudi berkunjung di dangau sy yg tak seberapa ni...jemputlah tengok lauk-pauk, kuih-muih yg ada...ini sajalah yg dapat sy kongsi dengan anda semua...inshaAllah akan terus berusaha untuk bereksperimen rasa di sini...nanti sy balas kunjungan anda yea...

Alhamdulillah pagi tadi cuaca agak suam2 kuku..mendung ja suasana langit..mentari menyorok ntah ke mana..permulaan hari yg boleh menambah mood "monday blues".. (^____^)! Kalau minggu lepas cuaca kat sini asyik panas waktu pagi hingga berpeluh2 mcm baru lepas joging sedangkan baru ja lepas mandi...iskkk...dan petangnya pula mendung kadang2 ujan. Start ja minggu ni pagi2 dah sejuk, suasana agak kelam sikit tapi bila petang...mak aaiiii panaihhh bedehang (membahang)...boleh rentung kalau keluar..hehe..begitulah putaran masa & alam...sungguh indah ciptaan Allah swt...masyaAllah...bertuahnya kita berada di bumi Malaysia... :)

Sebelum sy melalut meh kita view menu lebam arini..actually fes time masak kupang nih! hehe...ni sebab tengok satu menu dalam buku "Hidangan Lauk Pauk" yg dah lama sy beli dulu...dah bertahun-tahun rasanya tapi resepi yg ada dalam tu buatnya pun tak abis lagi...standard la tu kan...hihi...
 Walaupun sy & famili kurang makan kupang tapi resepi ni memang menepati citarasa kami. Itula kadang2 asyik masak yg sama boring gak kan? Sesekali mencuba pasti nak lagi... :)
Makan ngan nasi pepanas wajib menambah. Pada yg nak cuba, resepi lengkap sy tulis di bawah yea..selamat merendang! 
Sumber : Buku Resepi Hidangan Lauk Pauk

RESEPI
Bahan A:
250gram isi kupang
1 cawan santan pekat
2 sudu makan kerisik
2 helai daun kunyit
4 sudu makan minyak masak
1 sudu teh gula merah
2 keping asam gelugur
1/2 kiub pati ayam Maggi
Garam secukup rasa

Bahan B: (dikisar)
10 tangkai cili kering
6 biji cili api
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1 1/2 inci lengkuas
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup

CARA
Panaskan minyak & tumiskan bahan yg dikisar sehingga pecah minyak.
Masukkan santan, asam gelugur, kerisik & daun kunyit.
Kacau sekali sekala & biarkan hingga pecah minyak, pekat & kering.
Masukkan isi kupang, garam, kiub ayam Maggi & gula merah.
Masakkan sebentar & biar mereneh.
Boleh masak hingga pekat atau jika yg suka sedikit kuah hanya renehkan sekejap saja atau sehingga kupang masak.
Angkat & hidangkan.

17/05/2013

Ketam Nestum

Assalamualaikum & selamat petang semua...
ehemm..ari ni 5 sharp jadi orang terawal scan cabut balik! hehe..lari dari bos sebenarnya...yeay! 5.25 dah sampai rumah..fuhh..sangat awal & sangat best rasanya...lalala...

amat meletihkan minggu ni..tatau nak habaq cam mana dah..apa2 pun tetap bersabarrr kerna "sikap semasa bersabar" itu lebih penting..kan!

 okeh...tak nak tulis emo2 sangat ya...meh kita view menu lebam arini iaitu Ketam Nestum. Sy ambik resepi ni masa tengok satu rancangan tv..tak ingat siaran pe ntah..dah lupa. Chefnya seorang lelaki...Melayu...masa dia masak resepi ni kat tepi laut & menggunakan ketam lembut. Memandangkan tengok resepi dia simple gilerrr...so sy memang thrill nak try. Cuma sy tak gunakan ketam lembut sebab susah nak dapat time nak buat menu ni. Sy guna ketam biasa yg saiz sederhana ja.. ;-)

Rasanya dah lama tak masak guna nestum...dulu2 selalu juga minum nestum 3in1 tu..tapi org kata tak bagus minum minuman 3in1 ni..so sy totally stop. Apa yg best tentang menu simple ni ialah kerangupan ketam & nestum tu sendiri. Gandingan yg ideal dan diserikan dengan haruman bau daun kari..ratah2 pun dah sedap!
Pada yg teringin nak cuba ini resepinya...


BAHAN

3/4 ekor ketam - dibersihkan
1 biji telur - dipukul
Tepung jagung secukupnya
2 sudu besar Majerin/Planta
4 ulas bawang putih - dicincang
2 batang daun kari - ambil daunnya saja
5 biji cili api
1 mangkuk Nestum
2 sudu besar gula
1 biji cili merah - dihiris

CARA
Celup ketam dalam telur yg telah dipukul tadi rata2 & salutkan dengan tepung jagung
Goreng hingga garing, toskan atas kitchen towel & ketepikan sebentar
Panaskan majerin. Tumis bawang putih, daun kari & cili api.
Masukkan gula & garam (kurangkan garam sebab ketam tu dah jadi masin bila digoreng)
Kacau rata & masukkan ketam yg telah digoreng tadi.
Gaul2 rata & masukkan Nestum.
Kacau mesra alam hingga bersalut dengan ketam.
Tutup api & hidangkan bersama nasi panas.

09/05/2013

Kek Pisang Coklat Urai

Salam Jumaat semua...
Penghulu segala hari...akhirnya dah Jumaat! Cepat betul masa berlalu...esok dah 1 Rejab. Puasa pun tak ganti lagi...ehehehe..inshaAllah nex wik nak start ganti...semoga dipermudahkan semua urusan...amiinnnn...

Okeh...akhirnya (lagi sekali)...hehe...terBUAT juga eksperimen yg dah simpan lama ni. Walaupun trauma membaking tu masih ada lagi...selepas kegagalan demi kegagalan...setelah puas memujuk hati yg satu ni....hanya Allah saja yg tahu...akhirnya (sekali lagi) terlaksana jua nak buat KEK! Cehh...mungkin ada yg anggap ia satu hal yg simple tapi tidak sesekali bagi sy. Bukan tidak pernah mencabar diri sendiri, bukan jua mendabik dada tidak mahu mencuba, tapi bila selalunya berakhir dengan kekecewaan...diri jadi serik. Tidak pernah menyalahkan mana2 resepi cuma menyalahkan diri sendiri yg tidak ada kemahiran. 

Namun...sy ketepikan semua rasa...perlahan-lahan bangun dari mimpi & lamunan sendiri...sy bertekad nak mencuba lagi...walau untuk yg kesekian kalinya lalu sy putuskan nak belajar buat kek yg simple2 dulu...hehehe...macam biasa itulah trade mark sy...biar simple tapi sedap! 
Inilah resepi pertama yg sy cuba (walaupun dah lebam..hihi)...ia menjadi dengan baik & sedap sekali! 
Terima kasih yg tak terhingga pada rakan blogger kita...Amie's Little Kitchen yg menjadi sumber inspirasi. Post2 & kata semangat anda telah berjaya mengusik hati & membuat sy kembali tuk membaking! :))
Olahan kek yg simple, tidak terlalu manis, dengan haruman buah pisang diserikan dengan taburan kacang gajus memang sungguh enak dinikmati sebagai minum petang. Inilah yg memikat hati nak mencuba sebenarnya. InshaAllah...masih lagi dalam proses merangkak buat kek...ada lagi resepi2 lain akan dicuba dari rakan blogger yg sedia ada... :)
Resepi lengkap & sumber rujukan sy tulis di bawah ni yea...

Sumber Rujukan: AMIE'S LITTLE KITCHEN

Sumber Resepi: CHE MAT GEBU@DAPUR TANPA SEMPADANAZLITA@ MASAM MANISUMMIZAIHADI@HOME SWEET HOME
Resepi Asal : Buku Lovely Butter Cakes oleh Amy Wong & KS Lee

BAHAN
150 gram mentega
200 gram tepung naik sendiri *
1/4 sudu teh soda bikarbonat * ( * disatukan & diayak bersama)
120 gram gula perang (klu nak guna gula putih pun ok dalam 150gram tapi sy tak gemar manis so guna gula perang)
3 biji telur
100 ml susu segar
100 gram (dlm 3 biji) pisang - dilecek halus
Beberapa titik esen pisang
50 gram coklat urai (chocolate rice)
1/2 cawan pisang yang didadu kasar
1/2 cawan cincangan kacang gajus untuk hiasan

CARA
Panaskan oven pada suhu 170'c, lenser tin berukuran 8inci dengan mentega, alas tin dengan baking paper, lenser mentega atas baking paper juga. Ketepikan.

Putar mentega dengan gula perang hingga sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang & berkrim.

Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis. Putar rata.

Masukkan pisang lecek & esen pisang gaul dengan spatula. Tambah coklat urai & pisang yang telah didadu tadi, gaul hingga semua rata.

Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur cincangan kacang gajus.

Bakar selama 40-50 minit atau hingga kek masak. Setelah masak, sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan tuk minum petang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...